Kristallointi (tai vaihtoehtoisesti kristallisointi) on järkevin tapa hoitaa kallis marmorilattia edustavaan kuntoon.

Marmorilattioiden kunnostus on tänä päivänä ammattilaistyönä helppoa. Uudehkot, hyväkuntoiset, mutta paikka paikoin kuluneet lattiat saadaan kristalloimalla edustavaan kuntoon. Mikäli pinta on lohkeillut ja ehkä reikäinenkin, lattia paikataan ja hiotaan ennen kristallointia. Kristallointi lisää aivan uuden marmorilattian tyylikkyyttä ja pitää kiven pinnan jatkossakin hyvännäköisenä.

Kristallointi on menetelmänä Suomessa melko nuori, mutta muualla maailmassa siitä on hyviä kokemuksia vuosikymmenten ajalta. Kristalloitaessa lattiaa käsitellään lämpökemiallisesti niin, että kiven pinta kovenee ja saa ylellisen kiillon. Menetelmä sopii kaikille kalkkipitoisille kivilaaduille kuten marmorille, palamarmorille, mosaiikkibetonille ja kalkkikivelle.

Kristalloinnin edut kunnostetuille tai muuten hyväkuntoiselle lattialle ovat kiistattomat:

  • Kristallointi lisää lattian kestävyyttä.
  • Käsittely vaikeuttaa lian ja suolojen imeytymistä kiviainekseen. Näin kivipintojen siivous helpottuu ja pinnat pysyvät edustavina.
  • Menetelmä 'nostaa' kiven kuviot ja värit voimakkaammin esiin.
  • Kristalloitu marmorilattia ei ole liukas. Siksi menetelmä soveltuu hyvin esimerkiksi julkisten tilojen lattioille.

Useimmiten lattia kuluu epätasaisesti. Kova liikenne kuormittaa vain osaa koko lattiapinnasta. Kristalloitu kivilattia on kuitenkin helppo pitää kunnossa koko ajan. Kristallointi voidaan myöhemmin uusia vain niille alueille, jotka ovat kuluneet käytössä himmeiksi. Kustannukset pysyvät kurissa, ja lattia on aina edustavan ja mallikelpoisen näköinen.

Kristalloinnissa ei käytetä liuottimia. Työ tehdään lattianhoitokoneella, joka on lähes äänetön. Kristalloinnin takia tiloja ei tarvitse sulkea, jolloin kävelyliikenne voi jatkua esteittä.